El Ministeri de Cultura i SNCF Voyageurs han oficialitzat avui a bombo i platerets les «noves condicions d’acollida de contrabaixos a bord dels trens TGV InOui». La mesura feia temps que era reclamada per la comunitat musical, que s’enfrontava a estrictes restriccions que prohibien viatjar amb instruments voluminosos.

“Agafar el tren amb grans instruments s’ha tornat més estressant que actuar sobre un escenari”, era el títol d’un article publicat el 2021 a Le Monde per un col·lectiu de cent artistes. Una petició amb 48.700 signatures també va denunciar l’absurditat de la normativa ferroviària: mentre que l’equipatge gran permès incloïa esquís i taules de surf, els instruments musicals no estaven autoritzats. Tot això, per descomptat, en nom de la “seguretat” dels viatgers.

SIS MESOS DE PROVA

Per als músics d’orquestra i de música de cambra, alguns dels quals han de viatjar amb tren fins a deu vegades al mes, la situació solia acabar en multes o, directament, amb el contrabaix abandonat a l’andana. Segons una enquesta de Profedim (el sindicat professional de productors, festivals, conjunts i distribuïdors musicals independents), el 70% dels instrumentistes enquestats havien estat multats a causa del seu instrument –el 63% d’ells amb sancions d’entre el 50% i el 100% del seu sou– i al 39% se’ls havia impedit embarcar.

A partir d’ara, però, l’instrument de Paul Chambers o Avishai Cohen ja no serà vist com una plaga per part de la SNCF. La decisió s’ha près després d’un experiment de sis mesos, “en condicions reals”, entre juliol i desembre de l’any passat, els “resultats del qual han estat positius i concloents per a totes les parts”, segons el Ministeri. “El nostre objectiu és respondre a una necessitat que el sector porta temps reclamant i també incentivar els músics a utilitzar modes de transport menys contaminants.”

Tot i això, el transport del contrabaix no estarà exempt de normes. L’instrument haurà d’anar en una funda tova etiquetada de màxim 195 cm, col·locat en un espai específic (amb un nombre limitat a un per tren). Això significa que una gira d’una orquestra de contrabaixos haurà de distribuir-se en tres a sis TGV separats. A més, el músic haurà de reservar el seu seient a prop de l’instrument per vigilar-lo i haurà d’embarcar vint minuts abans de la sortida.

Per ara, la mesura només afecta els contrabaixos, però la mobilització continua per aconseguir condicions similars per a altres instruments “no estàndard”, com ara l’arpa, la tiorba o el violoncel.

Text traduït de la notícia original: https://www.telerama.fr/musique/ceux-qui-aiment-les-contrebasses-pourront-enfin-prendre-le-train-7024345.php